tisdag 11 september 2012

En av sommarens utflykter


Toodeloo!

Jag får ju sällan följa med någonstans (förutom Rättvik då) och så var också fallet när husfolket begav sig på en fikarunda i somras. Jag och Lise fick stå kvar i salongen när dom susade iväg till Hälla café...
 
 
...strax utanför Åsele.
 
 
Hälla by är väl ungefär som alla andra utdöende småbyar i norrlands inland med nedlagda skolor och affärer...förutom att i denna by finns ett helt underbart välbevarat 50-tals café.
 
 
Öppet dessutom och med de ljuvligaste hembakta bröd ni kan tänka er.
 
 
Visst var lysrörsarmaturen vackrare förr...
 
 
...liksom radioapparaterna?
 
 
En stilfull glasvägg skiljer cafédelen med kassadelen.
 
 
Det var klass på fikaställena förut.
 
 
All inredning är original...
 
 
...förutom jukeboxen då som är av något modernare snitt.
Tänkvärt är väl egentligen att de flesta byar hade såna här trevliga caféer på 50-talet men att dom har endera lagt ner eller "moderniserats till". Detta café kan rekomenderas.Väl värt en omväg eller som en trevlig utflykt.
 
 
Gittan


6 kommentarer:

 1. Nä, nu måste jag kommentera: Vad stiligt och väl underhållet! (men när passerar man Hälla? :(

  Intakta äldre cafér är snart utrotningshotade och borde k-märkas! Var på cafe´Valand i Stockholm (som är inte direkt fräscht men har en mycket trevlig atmosfär)och jag ville verkligen försäkra mig av ägarinnan om att det fanns en generation som fortsatte i samma orörda anda. Åt stekt råbiff på macka där,,,det har jag inte gjort någon annanstans,,,

  Men du, jag hoppas att det är någon som kan förbarma sig å se till att dom får en Rock-Ola istället för den där 70-talsjukeboxen ;)

  SvaraRadera
 2. Metropolen Hälla kan väl ingen missat! Man t.o.m. bakar efter recepten man hade 1954. Här finns allt kvar sedan orginalet. Beträffande den nyare jukeboxen så byttes de ut av servicegubbarna vb. Fiket som fanns i Solberg en gång i tiden, där gömde ägarna bort den gamla jukeboxen innan det levererades en ny. Sa att man kastat den eftersom den "va trasig"... På så sätt bevarades den 50.talsklenoden.

  SvaraRadera
 3. Att fika i Hälla by . . . Tore Jederby sjöng Med en roddbåt till Kina - nånting ditåt känns det för en gammal nollåtta - varför dessa avstånd? Ersätt Uppland med Jämtland - det vore väl nåt! Hur som helst - vid Norra Kungstornets fot finns ett café, där övervåningen har mässing och nedsuttet läder från förr - och en jukebox som inte fungerar - alltid något!

  SvaraRadera
 4. Vilket fik bör K- Märkas genast, så att det får leva kvar i orginalskick..och bevaras till eftervärlden............

  SvaraRadera
 5. Hej Gittan! Jag surfade lite om hittade den här inlägg, har länkt den till min facebooksidan. Vad roligt att du skriver sån fin reportage om mitt Hälla 50 tals Café. Tack för det! Undrar om jag få använda kanske nån av dina bilder, och om så, vilket namn skulle jag skriv då? Om du kan skicka mig ett medelandet om det är okay? Tack för din hjälp! Varma hälsningar, Christien Fox (chr_fox (at) hotmail.com)

  SvaraRadera