fredag 21 oktober 2011

Åtabak-eller på rikssvenska...baklänges

Gokväll!

Nu när det börjar bli mörkt om kvällarna och man liksom "bjänn" kryper in i idet. Då funderade jag på att det här är ju en bra tid när man vill göra det lite mysig och trivsamt runt sig...som att tapetsera t.ex.  Nu kan ju inte jag direkt göra just det men jag kan ju få tycka iaf. Det här med tapeter är ju föränderligt s.a.s. och mycket av s.k retrotapeter är ju numera toppmoderna. Av någon underlig anledning har då Elisabeth "sparat" på lite gamla tapeter, små bitar som hon inte kommit sig för att slänga.


Den här t.ex som hittades bakom flera tapetlager i hennes numera sålda:( barndomshem.
Huset byggdes av hennes far 1957-58 och denna tapet var originaltapeten i finrummet.Den här vete sjutton det är ju en riktigt gammal tapet 1920-tal skulle jag gissa . En bit som då har sparats till eftervärlden.


1930-tal? Finns några meter, vad kan man göra med det tro? Förslag? Nån?


Den här finns fortfarande uppe (och hoppas att den får förbli det) i ett vackert hus i Malexander.Men så var det då rubriken. Åtabak, vad menar jag med det?
 Ni förstår för ett antal år sen skulle Elisabeth tapetsera om en fondvägg.
 Det satt uppe en gräslig sån där plastig 70-talstapet i nån gulbrun nyans. Den hade släppt i kanterna och såg allmänt dassig ut. Så hon började riva i tapeten, men det var bara det plastiga ytskiktet som lossnade, en tunn hinna med papper blev kvar, men man kunde ana den mest fantastiska 50-talstapet bakom. Hon fuktade väggen försiktigt och lyckades få bort papperet och vips hade hon återställt väggen till det original det skulle vara. En helt underbar tapet i de där rätta
 50-talsfärgerna. Så kan man också göra när man vill förnya sitt hem. Tapetsera åtabak.Men som i alla familjer ska det då finnas ett svart får. Och det finns även i denna familj.
En fondvägg, tapetserad på 60-talet och "uppiffad" på 70-talet.
 Tupptapet med lingonbård? Snyggt? Nej! Originellt? Näpp!
Denna tapet är då klistrad på en turkosmålad masonitvägg som Elisabeth skulle vilja ha fram,
 med det är visst lögn i h***tet att få loss tapeten. Hon har provat allt...t.o.m tapetnedtagningsgegga.
 Nix sitter som berget går inte! Den biter sig fast, den SKA inte ner, så hon har gett upp. Den får sitta där och vi får glo på de där gökarna fortsättningsvis.


              Gittan


2 kommentarer:

  1. På den sista bilden kändes kombinationen lite vågad ;-)
    Själv har vi nu tapetserat klart vardagsrum och matrum, och vi behövde inte dra ned gammal tapet, skönt!

    SvaraRadera
  2. Väldigt fin tapet åtabak
    larse

    SvaraRadera