lördag 28 januari 2012

Oasis of California

Tjingeling!


Jag fortsätter att tjyvkolla på bilder i datorn och delar med mig av dessa.Passar på för nu är husfolket borta igen! Perra längtar efter våren han och det gör nog jag också....det är trevligare utanför salongsfönstret när det är grönt ute tycker jag...vitt är ju inte sååå kul färg! Nu ska vi spana in Elisabeths sommarekipage.Först en gammal reklambild på en Oasis från 1958. Texten säger allt..."You´re always in an Oasis when you own one!


Välkommen in i Elisabeths Oasis från 1962. Som ni ser är den utrustad med en praktisk myggdörr.


Denna husvagn är då byggd i USA hos Oasis Donhall Inc. i Bellflower Kalifornien. Husvagnsföretaget fanns mellan åren 1957-1969.


1962 flyttade prästen Nils-Göran Engren från Junsele till USA. Där köpte han en ny Chevrolet hgv och denna Oasis i Los Angeles...


Som ni ser är husvagnen i ett väldigt fint skick, det var bara gardinerna och dynorna som behövde lite översyn. Elisabeth har klätt om den främre sittgruppen i en  tidstypisk vinyl.


Originallapparna hänger fortfarande kvar i dynorna.


...1963 återvände så Nils-Göran med familj tillbaka till Junsele. Bil och husvagn fick följa med och väckte stor beundran i Junsele...så stor att den blivande vd för Polarvagnen Bertil Holmqvist ska ha sagt : "-Det här med husvagn är nog framtiden Det ska jag nog satsa på" (Allt detta har Elisabeth fått berättat av första ägaren Nils-Göran Engren vid ett tel.samtal för ett antal år sen.) Notera att året 1964 startade Polar sin tillverkning av husvagnar i Junselevallen...


...Husvagnen nyttjades flitigt under ett år innan den såldes vidare till Tåsjö...


Välutrustad för sin tid i svenska mått mätt, kylskåp, trelågig spis med ugn och rinnande vatten. Oasis husvagnar var kända för sina rundade hörn i inredningen och sin tvåfärgslackering. (men av nån anledning är denna vagn enfärgad med med ett markerat fält)


...den nya ägaren använde husvagnen som bostad i sitt arbete fram till 70-talet. Därefter blev den parkerad inomhus...


...till 2008. Då fick Elisabeth äran att ta hand om denna husvagn. Elbromsarna och lampor fick sig en översyn innan det var dags för en ny reg.besiktning i Sollefteå den 18/6 2009 på samma bilprovning som reg.besiktat vagnen den 4/4 1963. Cirkeln är sluten s.a.s.


Den bakre soffan som med ett enkelt handgrepp blir till en stor dubbelsäng. Tyget är nytt. Garnet färgat exakt efter originalet och handvävt av Stens mamma, Maj-Britt.


Ett nära förhållande kan man säga...dragstången känns väldigt kort men bil och husvagn är som klippt och skurna för varann.


Gittan.

4 kommentarer:

 1. Nästan så man kan tänka sig att köpa en husvagn igen.
  Fint inlägg!

  SvaraRadera
 2. Det ser ut som en härlig vagn.

  SvaraRadera
 3. Oj, vilken läcker vagn med turkos spis! Nu blir jag nästan lite avundsjuk. Dragstången ser verkligen ovanligt kort ut.

  SvaraRadera
 4. Stens mamma har gjort det fö...at bra. Snyggt tyg! Fast, vad annars till denna snygga vagn....

  SvaraRadera